terug

HET 13E STERRENBEELD

eXplorion (de voormalige sterrenwacht in Heerlen) heeft twee ontdekkingen gedaan. De eerste ontdekking heeft betrekking op de astrologie van de dierenriem. In plaats van 12 dierenriemtekens zijn er eigenlijk 13. De tweede vaststelling betreft de data van de sterrenbeelden van de dierenriem. Na duizenden jaren zijn deze veranderd en kloppen de sterrenbeelden niet meer bij de data.

Hoe wordt je sterrenbeeld bepaald?
Je sterrenbeeld wordt bepaald door de plaats van de zon op de dag dat je geboren wordt. Staat de zon in het sterrenbeeld Stier, dan ben je een Stier. Staat de zon in het sterrenbeeld Leeuw dan ben je een Leeuw. Je kunt ook naar je sterrenbeeld kijken, maar nooit op je verjaardag want dan staat de zon ervoor. Wil je je eigen sterrenbeeld aan de avondhemel zien, dan moet je dus 3 tot 6 maanden wachten, want dan staat de aarde aan de andere kant van de zon..

13e Sterrenbeeld; de slangendrager
In het voorbije jaar kwamen er bij de sterrenwacht van eXplorion vele honderden vragen uit het hele land binnen van met name leerlingen uit het VWO, die in het kader van het vak ANW (algemene natuur wetenschappen) opdrachten moesten doen over sterrenbeelden. Naar aanleiding daarvan besloten de medewerkers een tentoonstelling te wijden aan die sterrenbeelden. Al doende ontdekte men dat er met het sterrenbeeld Schorpioen iets vreemds aan de hand was. De zon gaat maar een klein gedeelte van de periode van de Schorpioen (22 oktober t/m 21 november) echt door de Schorpioen. In het andere gedeelte van deze periode gaat de zon door een heel ander sterrenbeeld, namelijk door de ‘Slangendrager’. Een sterrenbeeld dat natuurlijk al lang bestond, maar nooit deel uitmaakte van de astrologie van de dierenriem.

Nieuwe data
De zon en de planeten zijn een stukje verschoven in de duizenden jaren dat sterrenbeelden al bestaan. De plaats van de zon en de planeten ten opzichte van de sterren en dus de sterrenbeelden, is hierdoor anders geworden. Dit betekent dat de data waarop de zon in een bepaald sterrenbeeld staat ook veranderd zijn. De sterrenbeelden van de dierenriem van tegenwoordig kloppen helemaal niet met de situatie van vroeger. Zo’n 2000 jaar geleden was je inderdaad een Stier als je bijvoorbeeld op 4 mei jarig was. Maar door de verschuiving van de zon en de planeten temidden van de melkweg ben je nu eigenlijk een Ram!

Horoscoop
Als je je dus vaak afvroeg waarom je horoscoop niet klopte, heb je mogelijkerwijs het antwoord gevonden. Onderstaand overzicht geeft de sterrenbeelden weer met de oude data en daarnaast de nieuwe data. Zo kun je zien of ook jouw sterrenbeeld veranderd is.

 Sterrenbeeld  traditioneel   actueel
 Steenbok (Capricornus)  22 dec-21 jan  21 jan- 16 feb
 Waterman (Aquarius)  22 jan- 21 feb  16 feb- 11 mrt
 Vissen (Pisces) 22 feb- 21 mrt  11 mrt- 18 apr
 Ram (Aries)  22 mrt-21 apr  18 apr- 13 mei
 Stier (Taurus)  22 apr- 21 mei  13 mei-22 juni
 Tweelingen (Gemini)  22 mei-21juni  22 juni-21 juli
 Kreeft (Cancer)  22 juni-21juli  21 juli- 10 aug
 Leeuw (Leo)  22 juli- 21 aug  10 aug-16 sep
 Maagd (Virgo)  22 aug-21 sep  16 sept-31 okt
 Weegschaal (Libra)  22 sep- 21 okt  31 okt- 23 nov
 Schorpioen (Scorpio)  22 okt- 21 nov  23 nov-29 nov
 Slangendrager (Ophiuchus)    29 nov-18 dec
 Boogschutter (Saggittarius)  22 nov-21 dec  18 dec-21 jan

Maart 2002
Sandy van Opzeeland