terug

Beharing

op je 3 oksels

's Avonds zie ik met een vriend de film Sex and The City en de volgende ochtend blijf ik zappend steken bij 'Tijd voor Max' vanwege het onderwerp dat wordt aangekondigd: beharing bij vrouwen.



In de serie Sex and the City wordt menigmaal verwezen naar het waxen van de 'bikinilijn' of zelfs de hele beharing van de '3e oksel.' In de film gaat dat nog een stapje verder: als de vriendinnen in Mexico liggen te zonnen zoemt de camera in op de bikinilijn van personage Miranda... van onder haar badpak krullen een paar vrolijke rode haartjes. Miranda's vriendinnen reageren geschokt en zien haar vrolijke bikinilijn als een illustratie, ja zelfs bijna een verklaring van haar huwelijksproblemen die ze wijten aan het gebrek aan belangstelling voor seks met haar echtgenoot.
Dacht ik toen ik de serie voor het eerst ontdekte nog dat het een vrouwvriendelijke en progressieve serie was, de film helpt me definitief uit die droom; suikerzoete romantische liefde en een droomhuwelijk blijken voor 3 van de 4 vriendinnen toch de ultieme levensvervulling...
De onrealistische mierzoete en Amerikaanse levensstijl wordt ons in de serie en de film met de paplepel ingegoten en de gerichtheid op materiële en fysieke geneugten neemt soms stuitende vormen aan. In dat licht gezien is het niet zo verwonderlijk dat de haarloze vrouw als ideaal wordt gepresenteerd.

Als ik de volgende dag Martine Os als onderwerp van het programma
"Tijd voor Max' *1) hoor aankondigen:
"Waarom is lichaamshaar bij vrouwen toch zo'n taboe?" hoop ik op enig tegenwicht en ga ik verwachtingsvol naar het programma kijken.
Het item opent met ophef rond de ongeschoren oksel van Julia Roberts (Martine van Os: "O la la") in 1999 en de ongeschoren benen waarmee een actrice vorige maand bij de Golden Globe Awards over de rode loper liep. ( Sybrand Niessen: "'t moet niet gekker worden")
De toon is gezet in de commentaren van de 2 presentatoren.. Nog even hoop ik dat het humorvol bedoeld is.
En inderdaad doet presentatrice Martine een paar keer een poging om serieuze vragen te stellen over beharing bij vrouwen, vooral aan de twee gasten, w.o. een huidspecialist.
'Waarom is het toch zo'n taboe?" vraagt Martine zich af...
Een van de twee gasten is een vrouw die vertelt hoe ze vanaf haar 20e heel veel moeite heeft gedaan om van haar beharing af te komen... En ja, hoor, ze ging het doen omdat ze zich heel onzeker voelde ("als een ander 't maar niet ziet" ).
En ook de andere gast, een huidspecialiste, kreeg last van opmerkingen over de vele blonde haartjes op haar rug: ("Goh joh, je hele rug is behaard!")
"Ik vond het zelf eigenlijk wel meevallen, maar ja als je naar een zwembad wilt, ben je eerst in de weer om het haar op de benen weg te krijgen".
Heel herkenbaar voor mij.
Toen in de pubertijd zachte haartjes op mijn benen en bovenlip verschenen, vond ik ze zelf aanvankeijk heel mooi... Ik streelde met plezier mijn eigen benen...
In de loop der jaren kreeg ik echter steeds meer opmerkingen te verduren.
Jongens van mijn leeftijd begonnen zelfs pesterige opmerkingen te maken...

"Heb je een idee waarom wij vrouwen beharing zo verschrikkelijk vinden?" vraagt Martine.
Het antwoord wordt gegeven door haar co-presentator;
"Nou als jij het ziet... ik vind het ook niet zo eh.. geweldig...."
Sybrand laat zich nog een paar keer niet onbetuigd en steekt zijn smaak niet onder stoelen of banken...
Als de okselbeharing van Julia Roberts als positieve statement voor onze natuurlijke staat wordt aangehaald, doet hij nog duidelijker een duit in het zakje:
"Dat vind ik nou allemaal zo'n onzin! Dat gedoe over zo zijn we geschapen.., je gaat ook naar de kapper, je maakt je ook op, je doet ook leuke kleren aan.."
Martine:" ik wist niet dat je boos werd.."
Ze doet nog een poging maar het is me duidelijk, dit is niet het tegenwicht waar ik op hoopte. Zonder enige hoop op andere geluiden surf ik een poosje op "okselhaar".

1 procent
Dit citaat uit een artikel maakt meteen veel duidelijk:
Het tijdschrift GezondNu voert iedere twee jaar een representatief onderzoek uit naar de blootbeleving van de Nederlanders. Een van de vragen uit het onderzoek in 2008 was: "Wat denkt u als u op het strand iemand met schaamhaar in de bikinilijn of okselhaar ziet? 'Afstotelijk', zegt 53 procent van de vrouwen. 'Lelijk', zegt nog eens 38 procent. Mannen zijn in hun oordeel iets milder: 36 procent van de mannen vindt het afstotelijk en 43 procent vindt het lelijk. Slechts 1 procent van de mensen vindt ongeschoren oksels en een 'naturel' bikinilijn mooi. *2)
Gladde oksels en een bijgewerkte bikinilijn zijn sociaal gezien gewenst!
Het percentage mensen dat zegt schaamhaar in de bikinilijn of oksel haar 'lelijk' of 'afstotelijk' stijgt snel: van 64 procent in 2006 naar 85 procent in 2008.


Zou die stijging te maken hebben met de toenemende islamisering? Want dit lees ik in Wikipedia
: In het Westen begon het scheren van okselhaar rond 1915 in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, toen enkele tijdschriften een geklede vrouw met geschoren oksels afbeeldden. Het regelmatig scheren werd mogelijk toen het scheermes aan het begin van de 20e eeuw zijn intrede deed. Terwijl het scheren van okselhaar veelvuldig plaatsvond in Engelssprekende landen als de Verenigde Staten en Canada, duurde het tot na de Tweede Wereldoorlog voordat ook Europa met dit fenomeen in aanraking kwam.
Het scheren van okselhaar is echter veel eerder begonnen in de Arabische landen. In de Koran en de Sunnah staat dat volwassen vrouwen en mannen hun oksels en schaamstreek minstens een keer in de veertig dagen behoren te scheren.

En nog even deze nuchtere uitleg over
Zweten onder de oksel:
Pas bij het begin van de puberteit beginnen de zweetklieren, met name de klieren onder de oksels, te werken. Onder invloed van de geslachtshormonen neemt de ontwikkeling en de productie van de zweetklieren toe. De zweetklieren gaan vocht en zouten afscheiden, wat in principe reukloos is. Door inwerking van bacteriën op het zweet ontstaat er een geur, die bij de een veel sterker is dan bij de ander.


Terwijl vele mensen beweren dat okselhaar onhygiënisch is, is het mijn ervaring dat okselhaar het gebruik van deodorant overbodig maakt. Bij extreme inspanning of hitte een extra wasbeurtje tussendoor en je blijft hygiënisch. Anders was dat toen ik nog deo gebruikte en gladde oksels had.. ... een dag zonder deo was ondenkbaar.
Stoppen met deodorant vergt overigens wel enig doorzetten. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van deze spullen.
Er is overigens ook een natuurlijk alternatief voor een deodorantspray:
deodorantkristal, verkrijgbaar in natuurvoedings- en reformwinkels. Dit is een soort steen die minerale zouten en aluin bevat, en daardoor de zweetklieren doet samentrekken, zodat minder zweet wordt geproduceerd. Voor de zomer of momenten van fikse inspanning een leuk alternatief.

En wat het schaamhaar betreft citeer ik graag de woorden van een bevriend auteur: "Ik vind het veel spannender als er haar is. Ik vind dat het vrouwelijk geslacht een beetje een verborgen vrucht moet blijven".
Dat is leuk.
Maar hoe zit het dan met felatio? vroeg me iemand n.a.v. dat citaat. Hoezo die vraag? Op de 'verborgen vrucht' zelf groeit toch geen haar?

En oh ja, door veel psychologen wordt de kaalslag die vrouwen op hun lichaam plegen toegeschreven aan het jeugdig willen blijven. Immers, meisjes zijn kaal, volwassen vrouwen niet.
Mannen die vallen op kale vrouwen zouden dus eigenlijk op meisjes vallen i.p.v. op volwassen vrouwen.
Dat geeft toch te denken....


Marja Oosterman
februari 2010

*1) 'Tijd voor Max' 15 februari 2010 (14:00) zie tijdvoormax.nl (uitzending gemist). Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen.
*2) Bij die 1 procent auteur Leo Verzuu die een origineel pleidooi hield voor de ongeschoren oksel in het boekje Gaan we een sekte oprichten? (als E-book in DiZijn verkrijgbaar)


Nog een artikel over dit onderwerp in het tijdschrift LOVER
'Kaal, kaler, kaalst - Het ideaal van het haarloze lichaam'