terug

Grote voorjaarsschoonmaak in uw privé-woning

Gezond het voorjaar in......

Mijn ervaring met een vastenkuur

Ik heb een vastenkuur gedaan, nu al voor de vierde of vijfde keer en telkens in het voorjaar. Omdat ik er zo enthousiast over ben - de resultaten en de hele belevenis - wil ik anderen laten meeprofiteren van mijn ervaringen met zo'n kuur. Hoe doe ik dat het beste? Door alles maar eens op papier te zetten.

Het idee om een vastenkuur te doen kwam bij mij op door het besef, en de informatie, dat veel klachten en ziekten ontstaan omdat het lichaam -in eerste instantie de darmen- zo vervuild is met afval- en gifstoffen. Daardoor kan het lichaam niet meer adequaat functioneren. Het gevolg hiervan is dat het immuunsysteem omlaag gaat. Dit systeem kan niet meer op peil gehouden worden omdat er onvoldoende energie is. De mens raakt uit geput, slap, ongemotiveerd, depressief etc.

Een gezond en schoon lichaam barst van de energie waardoor een mens vol dadendrang op zijn doelen af kan gaan en een uitgebalanceerd leven leiden. Een vervuild organisme heeft deze energie niet meer ter beschikking. Alle energie is nodig voor het verwijderen van afval en slakken uit het lichaam. Tijd dus voor een reinigings- en vastenkuur.

Hoe pak je zoiets aan? Zoals zo vaak in het leven als iets je bezig houdt, komt alles vanzelf naar je toe. Ik kreeg verschillende interessante boeken over het onderwerp onder ogen, kwam in aanraking met mensen die zo'n kuur al hadden gedaan. De kuur begon al door het goede aanvangstijdstip te kiezen en te beslissen hoe lang ik zou vasten, want het is belangrijk dat je meer rust, warmte en liefde hebt dan in andere tijden. Er kunnen immers allerlei onverwachte reacties opkomen gedurende de dagen dat je met de kuur bezig bent en dan ben je blij dat je niet moet werken of andere verplichtingen en verantwoordelijkheden hebt. Een week vakantie is natuurlijk het mooist.

De eerste dagen moest ik gewoon werken en dat was op zich geen ramp. Het was alleen prettiger geweest als ik over mijn eigen tijd had kunnen beschikken. Om bijvoorbeeld lange wandelingen te maken, naar de sauna te gaan, te slapen, te lezen wanneer ik er zin in had, en niet gedwongen te worden de routine van het dagelijkse leven te volgen. Ik koos voorde citroensap-ahornsiroopkuur van Stanley Burroughs. Voor de gezonde mens een zinvolle en natuurlijke methode om het lichaam van slakken en overvloedig vet te bevrijden. Er kunnen geen schadelijke effecten voor de gezondheid optreden want het lichaam krijgt alle noodzakelijke voedingstoffen; verder, verhoogt en bevordert het de stofwisseling. De hoofdbestanddelen van de kuur zijn citroenen en ahornsiroop.

Nou wist ik zo goed als niets over ahornsiroop. Ik kwam er achter dat deze siroop uit de ahornbossen van Noord-Amerika komt. De Indianen kregen de kunst onder de knie om van deze bomen het zoete sap te winnen en tot houdbare siroop te bereiden. Vroeger was ahornsiroop een belangrijk basiselement in de voeding, omdat er in het noorden van Amerika nog geen suiker te krijgen was. Ahornsiroop is de meest natuurlijke ongeraffineerde suiker die er bestaat, omdat hij nog alle sporenelementen en mineralen van zijn omgeving bevat. Ik ging dus naar de markt voor rijpe citroenen en kocht bij de natuurvoedingswinkel l liter ahornsiroop graad C. Toen was het alleen nog een kwestie van de computer in mijn hoofd omschakelen en opdracht te geven om 10 dagen zonder vast voedsel te willen leven en te weten dat ik na de kuur weer lekker van vast voedsel kon genieten.

Uiteraard is het mogelijk de kuur ook korter of langer dan 10 dagen te doen. Langer dan 2 weken is niet aan te raden zonder begeleiding van een in het vasten ervaren arts. De 10 dagen zagen er voor mij allemaal hetzelfde uit. Ze begonnen steeds met het drinken van 1 liter warm water gemengd met 1 schepje bitterzout (gelukkig bestaat er een redelijk alternatief voor het drinken van het bitterzout, namelijk het gebruiken van klysma's), een meer of minder lange wandeling, ontlasten en verder de hele dag het drinken van dat lekkere sapje. Dat maakte ik elke ochtend vers aan uit de citroenen, de ahornsiroop, cayennepeper en water (het liefst gezuiverd of osmose gefilterd water). Tussendoor rusten of actief verschillende dingen doen.

Er gebeurden allerlei verschillende interessante en verrassende reacties in mijn lichaam en geest. Geen dag was in feite meer als de andere en ik was verbaasd hoeveel energie er in mijn organisme en leven kwam. Ik kon van alles doen wat ik echt wilde doen, zonder dat het volgen van de kuur me daarbij belemmerde. Zonder moeite werkte ik overdag 3 tot 4 liter sap naar binnen en in de eerste dagen beslist nog meer. Tijdens een kuur heb je geen ander voedsel nodig en mag je ook geen voedsel eten. Ik had ineens ruim de tijd om andere dingen te doen. Ik hoefde tenslotte geen boodschappen te doen en eten te koken. Na 10 dagen was ik behoorlijk wat kilo’s kwijt en verheugde me op het langzaam opbouwen en het eten van vaste voeding.

Ik vond het een genot om de pure smaak van voedsel te proeven en er achter te komen, dat ik veel minder eten nodig had dan voor de kuur. Ik heb een hele andere relatie tot voeding gekregen en ben nu vast van plan om deze kuur 2 keer per jaar te doen. Er bestaan meerdere mogelijkheden om de afbouwperiode van de kuur te doen (dit zijn dus de dagen als aanloop naar de kuur). Of alleen fruit en/of rauwkost eten, of als maaltijden alleen rijst met fruit. Het mooie is dat je na een succesvol beëindigde kuur moeiteloos in staat bent een nieuw eet-/voedselpatroon te volgen. De overstap naar het eten van volkorenproducten en veel rauwkost, groeten en fruit is ook makkelijker. En vooral suikervrij eten, dan houdt het effect van de kuur langer aan.

Natuurlijk bestaan er nog veel andere vormen van vastenkuren. Ik noem er in het kort een paar.

- Watervasten. Dit is de meest extreme vorm van vasten, maar ook de enige echte vorm van 100% vasten. Bij watervasten moet u het liefst zo zuiver mogelijk water drinken (gefilterd of osmose gefilterd) omdat alleen gedistilleerd water met een zeer hoge zuiverheidsgraad in staat is toxische stoffen mee te nemen en uit het lichaam te transporteren. Niet zelfstandig doen, maar onder begeleiding van een arts!

- Kruidentheevasten. De verschillende effecten van de kruiden roepen de gewenste reacties op. Er zijn b.v. kruiden die de uitscheiding via urine en stoelgang verbeteren of de transpiratie verhogen, zonder schadelijk te zijn voor het lichaam. U kunt de kruiden kiezen naar lichamelijke gesteldheid.

- Sapvasten volgens Bircher Benner. De arts Bircher-Benner is de meest bekende naam in de reformbeweging vanaf het midden van de vorige eeuw. Hij heeft ook het begrip muesli geïntroduceerd. Bircher-Bennerkuur drinkt u over de dag verdeeld vers geperst (!) sap van vruchten en groenten. Het voordeel ten opzichte van beide eerder genoemde kuren is, dat de toevoer van vetten naar de lever door afbraak van vetweefsel veel geleidelijker gebeurt. De sappen van groene groenten, zoals het tarwe- en gerstgras en van alfalfa bevatten het rijkste aanbod van bladgroen (chlorofyl) dat we kennen. Met zogenaamde kiemglazen is het mogelijk om zelf tarwe of alfalfa te kiemen en dit dus altijd vers op tafel te hebben.

- Fruitkuren. Hierbij eet u over de dag verdeeld alleen maar fruit, driemaal daags 200 tot 400 gram gewassen, vers, goed rijp, ongezoet fruit. U doet dit een dag of meerdere dagen, dat bepaalt u zelf. Het eten van fruit geeft een sterker verzadigingsgevoel en daarom is het dagenlang vruchtenvasten ook zonder volledige bed-rust vol te houden.

De citroensap-ahornsiroopkuur van Stanley Burroughs.

Ingrediënten voor een 10-daagse kuur: 5 kg verse citroenen, ca. 21iter ahornsiroop, thee, cayennepeper en bitterzout. Bereiding: voor een groot glas sap hebt u 2 eetlepels vers geperst citroensap nodig (ca. een halve citroen), 2 eetlepels ahornsiroop (ca. 10-12 ml) en een beetje cayennepeper (ca. 10-12 theelepel). Alles met warm of koud water aanvullen. Cayennepeper is noodzakelijk vanwege de slijmoplossende en verwarmende werking. Hij bevat veel vitaminen van de B-groepen.

1e opbouw dag (dag na de kuur). ‘s morgens: ¼ l citroen-ahornsiroop sap en 1 sinaasappel. Voormiddag: ¼ l sinaasappelsap (vers geperst). ‘s middags: ¼ l citroen-ahornsiroopsap en 1 sinaasappel. Namiddag: ¼ l sinaasappelsap (vers geperst). Later op de avond: ¼ l sinaasappelsap (vers geperst). Tussendoor: pepermuntthee of bloedreinigingsthee.

2e opbouw dag. ¼ l sinaasappelsap (vers geperst) en 1 appel / 1 banaan. Voormiddag: 1 sinaasappel. ‘s Middags: appel-wortel rauwkost met citroensap-ahornsiroop. Namiddag: ¼ l sinaasappelsap. ‘s Avonds: vruchtensalade naar keuze met citroensap-ahornsiroop. Later op de avond: ¼ l sinaasappelsap. Tussendoor: pepermuntthee of bloedreiniginsthee.

3e opbouw dag. ‘s Morgens: 1 snee volkoren knäckebröd, 1 sinaasappel en slappe koffie of thee. Voormiddag: ¼ l sinaasappelsap (vers geperst). ‘s Middags: lichte groetensoep. Namiddag: ¼ l sinaasappelsap . ‘s Avonds: groetensoep met rijst. Later op de avond: fruit naar keuze.

Verdere informatie kunt u lezen in het boek: De citroensapkuur van K.A. Bayer.

April 2002

Damiaan van der Wielen

Informatie: De Natuurlijke Molen

Hilversumstraat 98 6843 DL Arnhem

Tel. 026-3812320 Fax 026-3819840

Email adres: natmolen@antenna.nl