terug

"We had a date with our planet"

Vrijdag 5 juni ging wereldwijd de film 'Home' in première.
Het was toeval dat ik daar weet van kreeg. 'Toevallend' keek ik, precies op het moment dat de film begon, naar RTL8. Ik dacht eerst met een reclame te maken te hebben, maar vond die zo bijzonder dat ik bleef 'hangen'.

Home vertelt de eerste, ongeveer 20 minuten over het ontstaan van de leefatmosfeer op Aarde. Hoe de giftige atmosfeer langzaam maar zeker, o.a. onder invloed van blauwalgen, veranderde in een zuurstofrijke omgeving waar het leven kon gedijen als nooit tevoren.
De film laat zien hoe 'de mens' in amper 60 jaar dat proces is gaan omkeren. Giftige stoffen die in de aarde lagen besloten, worden door de mens uit de aarde gehaald en teruggebracht in de atmosfeer. We hebben een cultuur ontwikkeld die volslagen afhankelijk is van de 'pakketjes zonne-energie' die we kennen als o.a. aardolie en vergiftigen met de verbranding van deze en en het verbruik van vele andere stoffen de leefatmosfeer op onze planeet.
De opwarming van de aarde gaat sneller dan de meest pessimistische berekeningen voor mogelijk hielden.
Er zijn processsen gaande waarvan je je af kunt vragen of ze nog omkeerbaar zijn en waarvan je in ieder geval weet dat de gevolgen daarvan op een onvoorspelbare manier desastreus zullen zijn. Want wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren als het permafrost in o.a. Siberië gaat smelten, waardoor grote hoeveelheden methaan in de atmosfeer zullen komen...

Onvoorstelbaar?

Als je de film ziet, is het onvoorstelbaar dat er nog steeds mensen zijn die beweren dat het allemaal wel meevalt. Is het onvoorstelbaar dat regeringen zich nog steeds laten koeieneren door industriëlen. Is het onvoorstelbaar dat we als mensheid accepteren dat een kleine groep rijken de armoede in grote delen van de wereld in stand houdt.
Dat wij als mensen doorgaan met activiteiten waardoor we ons eigen leefmilieu onmogelijk aan het maken zijn.
Is zulke dingen hardop zeggen doemdenken of is dit realisme?

De film Home eindigt met het geven van voorbeelden van alternatieven voor onze energiebehoeften. Van zonnepanelen tot windmolens.
Helemaal milieuneutraal is geen enkele oplossing voor onze ongebreidelde energiebehoefte. De conclusie die elk weldenkend mens al decennia lang kan trekken is dus dat we anders moeten gaan leven, en dat vereist een andere manier van denken over hoe we met elkaar en de wereld omgaan.
Maar dat woordje 'moeten' schijnt mensen tegen te staan. En de noodzaak voor anders denken en handelen wordt nog steeds door vele mensen ontkend.

Terwijl ik naar de film zat te kijken belde een vriend met wie ik meteen poogde te delen wat een indrukwekkende beelden ik aan het bekijken was. Maar hij schoot prompt in de wiek. Volgens hem zijn films als Home een vorm van doemdenken waar niemand op zit te wachten.
Dat geluid heb ik vaker gehoord. Juist mensen die zich spiritueel bewust/ontwikkeld achten kunnen fulmineren tegen de aanpak van mensen als Al Gore en nu dus Yann Arthus-Bertrand en Luc Besson.
Deze laatste twee hebben geprobeerd van 5 juni een flink spektakel te maken.
Onder het motto: 'We alle have a date with the planet" zijn ze erin geslaagd om op zoveel mogelijk plaatsen in de wereld de film op dezelfde dag te vertonen, van de buitenlucht op plekken bij De Eiffel Toren in Parijs, Central Park in New York en Trafalgar Square in Londen tot TV-stations over de hele wereld en natuurlijk ook releases op DVD en Internet.

Op een persconferentie op 5 juni leggen de twee, in aanwezigheid van hun sponsor, het Franse cosmeticaconcern PPR-group (88.000 werknemers), uit dat ze met deze film een positieve boodschap willen uitzenden. Die boodschap luidt dat het NU tijd is voor ACTIE. En dat dat ZIN heeft: Er zijn genoeg alternatieven om de toenemende rampen een halt toe te kunnen roepen. Je wilt toch niet dat je kinderen over 20 jaar vragen: Waarom hebben jullie niks gedaan, je wist toch wat er aan de hand was?
Er is een ander toekomstscenario denkbaar.. Een scenario waarin onze kinderen trots op ons kunnen zijn omdat we verantwoordelijke stappen hebben gezet. Omdat we wisten wat er aan de hand was en we de moed hadden om dingen tijdig te veranderen.
Bertrand tijdens de persconferentie in Parijs: "Dat is het scenario waar mijn voorkeur naar uitgaat. Dat de kids zich afvragen: Hoe deden ze dat??"

Voor Bertrand en co is deze film kennelijk een vorm van actievoeren.
Ze doen dat onder het motto

"Het is te laat om pessimist te zijn."

Dat sluit mooi aan bij de spiritueel bewusten onder ons. Die vinden dat we de problemen vooral positief dienen te benaderen. Accentueer het positieve. Want immers: alles wat je aandacht geeft groeit,.. dus.. geef niet het negatieve, maar het positieve aandacht. Richt je met je energie op hoe het wel kan. Hoe je milieuneutraal kunt leven.
En vooral: richt je op bewustwording. Opdat mensen hun eigen goddelijke licht gaan her-vinden. Want wie verlicht is, zal geen misdaden begaan, zal geen vervuiling plegen, is de redenering..

De Griekse goden leven niet meer op de berg Olympus.
We zijn allen goddelijk en de hele planeet Aarde is onze Olympus.

Wat moet er van ons worden als de Aarde voor de mens en vele andere levensvormen onleefbaar is geworden? Spiritueel gezien is dat niet iets om je over op te winden.
Misschien slagen we erin om een andere planeet net als de Aarde via eeuwenlange processen leefbaar te maken voor onze incarnaties. Of kunnen we een leefvorm ontwikkelen die geen hinder heeft van alle giffen..
Of misschien is het wel de bedoeling van 'het universum' dat we het samsara van deze planeet achter ons laten. Zijn we als mensheid, als levensvorm met een 'vrije wil', een eindig verschijnsel.
Is dit misschien 'gewoon' de zoveelste keer dat een beschaving op Aarde verdwijnt..
Ja, dan hebben al die 'spiritueel ontwikkelden' die zeggen dat het niet uitmaakt wat er gebeurt, dat het enige dat belangrijk is dat je je bezig houdt met je eigen bewustzijnsontwikkeling, gelijk.
Ja, als je zoveel vertrouwen kunt hebben in het universum, in je eigen goddelijkheid..
ja, dan kun je die vrije wil gebruiken om je totaal niet druk te maken over wat er met de planeet gebeurt. Dan kun je volstaan met voorkomen dat je persoonlijk medeschuldig bent door milieuneutraal en liefdevol te leven. En dat gaat natuurlijk het beste als je zeer kalm en relaxed en uiterst sober leeft.

Heb je dat vertrouwen niet?
Of is je Liefde voor deze planeet te groot?
Ja, dan heb je de vrije wil om in actie te komen. En als dat is wat je wilt, is het zaak om dat verrekte snel te gaan doen.


Matrja

Juni 2009


De film 'Home' is o.a. hier te zien
Meer info: http://www.goodplanet.org/