Bloot


Met de temperaturen van de laatste dagen loop ik binnenshuis bij voorkeur bloot. Wel hou ik de luxaflex dicht om geen aanstoot te geven aan voorbijgangers, al zou ik me daar natuurlijk helemaal niet druk om moeten maken. Want waarom zou ik in mijn eigen pand rekening moeten houden met de nieuwsgierige blikken van door het raam naar binnen kijkende passanten?
Of zou de wet dat nog steeds beschouwen als aanstootgevend en dus verboden?
Vorige week een vijftig minuten durend tv-programma over het onderwerp: bloot op strand, naturisme, bij de oude Grieken als ze sportten (zou dat niet weer ingevoerd kunnen worden bij de Olympische Spelen?) en de natuurlijkheid van het naakt-zijn tot en met de Middeleeuwen.
Het protestantisme gooide roet in het eten en sindsdien is naakt vies, verderfelijk, zondig. Want bloot riep per definitie associaties op met seks, wellust.
Nog afgezien van de vraag of er met seks iets mis is, zegt het verband tussen bloot en erotiek natuurlijk in de eerste plaats iets over degenen die een dergelijke relatie hebben bedacht en als algemeen geldend over de aardkloot verspreid.
Maar die overtuiging zit diep.
Al een aantal jaren werken deskundigen uit de hele wereld aan een ingrijpende restauratie van Michelangelo's schilderingen in de Sixtijnse kapel.
Zoals bekend werden veel door hem geschilderde naakten in latere eeuwen voorzien van schaamlapjes, voiles en 'toevallig' over de geslachtsorganen van mannen en vrouwen vallende doekjes.
Wat ligt er meer voor de hand dan bij een restauratie de schilderingen in hun oorspronkelijke staat te herstellen?
Maar nee hoor, onlangs besloot de leiding van de RK-kerk dat de schilderingen moesten worden opgeknapt met behoud van de draperieen.
Zelfs het argument dat het toch gaat om Kunst en Cultuur weegt minder zwaar dan de ontuchtige verleidingen waarmee een argeloze toeschouwer bij het zien van al dat bloot bezocht kon worden.
Maar misschien is het in dit geval wel verstandig. De Sixtijnse kapel wordt door de katholieke clerus nog regelmatig gebruikt voor missen en traditioneel vinden daar de pausverkiezingen plaats.
En wie blijven er in de regel van seks verstoken?
Precies.
Een blote borst of een fraai geprononceerd dijbeen kan dan al teveel zijn, kunst of geen kunst.
Alleen is het bijna onpruimbaar dat dezelfde lieden hun eigen problemen wereldwijd projecteren op de rest van de mensheid.
Dat gaat zo ver dat ik de jaloezieŽn gesloten houdt omdat de buren zich wellicht storen aan mijn naaktheid.
En het ergste is dat het niet het bloot is dat lust opwekt, maar juist het verbod erop. Met alle uitwassen die dat eeuwenlang tot gevolg had en nog heeft.
We zijn de schaamte nog lang niet voorbij.

HARRY FLEURKE


©St. NoPapers

Terug naar overzicht