THE FINAL PARTY
of: De overbodigheid van de homobeweging


Prachtig natuurlijk die slotmanifestatie van Europride '94 in Amsterdam: 65 duizend homoseksuele mannen en vrouwen bij elkaar in een ontspannen, open en tolerante sfeer, zo kenmerkend voor de meeste Roze Zaterdagen van de afgelopen jaren.
Het demonstratieve vuur is er echter uit en de parade met praalwagens door de stad (sinds Catherine Keyl zal zelfs de SM-wagen slechts een enkeling hebben geschokt) had toch vooral het karakter van een Roze Carnavals-optocht.
De organisatie van Europride verliep verre van vlekkeloos, het via een glossy magazine aangekondigde overladen programma liep in de uitvoering nogal eens spaak: het ene programma-onderdeel werd verschoven naar een andere dag, het andere naar een ander lokatie, meerdere programma's gingen op het laatste moment niet door en wat mij betreft was de maat vol toen op de slotmanifestatie werd aangekondigd dat ook de 'final party' geen doorgang kon vinden.
'Door omstandigheden die buiten de macht van de organisatie liggen', werd er aan toegevoegd.
Dat zou natuurlijk best kunnen, maar klonk na tien dagen gerotzooi en gerommel in de programmering nog nauwelijks geloofwaardig.
Organiseren is nooit de sterkste kant van de homo-beweging geweest en sommigen zagen dat jarenlang meer als een ietwat vertederende charme dan als een kwestie van onvermogen en gebrek aan professionaliteit, die op den duur de doodsklap voor het georganiseerde homo-leven zou kunnen betekenen.
Ook de slotmanifestatie van Europride illustreerde dit gebrek aan een sterke organisatie, want het aantal splintergroepen dat met een kraampje de eigen idealen en doelen uitventte was zo groot dat ik er maar niet aan ben begonnen om ze te tellen.
Elke zuil zijn homo's en elke homo zijn zuil.

Prachtig natuurlijk, die slotmanifestatie. Als we het daar nu eens bij lieten: The Final Party.
De gemiddelde homo lijkt me inmiddels geŽmancipeerd genoeg en een organisatie voor gay life-style is vooral commerciŽel gezien waarschijnlijk heel aantrekkelijk, maar behoeft niet noodzakelijkerwijs een breed maatschappelijk draagvlak.
Of zoiets.

HARRY FLEURKE


©St. NoPapers

Terug naar overzicht