Horizontaal


Dat zal je altijd zien. Niet lang nadat ik uitgebreid in de spraakverwarring rond de schrijfwijze van namen en titels was gedoken en er een stuk over schreef, kom ik de mooiste vergissing/verschrijving van allemaal tegen. Stom toevallig valt mijn oog in het radioprogrammablad op de gegevens van een uitzending met 'minder bekende pianomuziek'. Daarbij staat van Satie 'Morceaux en forme de poète' (stukken in de vorm van een dichter).
Nu komt deze componist, die in zijn titels èn muziek (musique d'ameublement) niet zelden geestig uit de hoek, maar dit stuk kende ik niet, wel iets wat erop leek. Naarstig zoekend in verschillende naslagwerken kon ik de '..poète' niet vinden. Maar Satie schreef zoveel pianostukken: ik zou er wel overheen gekeken hebben.

Dit incident was ik al lang weer vergeten toen ik een paar dagen later de radio aanzette, 'toevallig' middenin dat bewuste programma. Wat ik hoorde was in elk geval 'Morceaux en forme de poire' (stukken in de vorm van een peer), waar ik zelf ook al aan had gedacht die paar dagen eerder. En wat zou er nu in de afkondiging gezegd worden? Inderdaad, ...de poire.. Een verschil van slechts twee letters en wie weet in de optiek van Satie ook qua intentie een marginaal verschil, maar ik houd het op een komische zij het toch ook wel jammerlijke vergissing.
Een in de trant van Pierrot Lumière - bedankt Katja - van Schönberg in plaats van Pierrot Lunaire (CJP-Magazine). Toch treurig dat niemand met verstand van zaken de tekst goed heeft bekeken alvorens die naar de drukker en de wereld in te sturen.

Waar ik ook heel treurig van word, is de ontwikkeling van de programmering op Radio 4 in het algemeen. De voorspelbaarheid van dat horizontale beleid vind ik op zich al een crime, maar de invulling ervan is ronduit droevig. Ik luister nu dus ook veel minder, omdat ik bijvoorbeeld iedere werkdag tussen 9 en 11 op Muziek voor Miljoenen word 'getrakteerd'. En, wat nog veel erger is, van 5 tot 6 is ingeruimd voor operette en amateurs. Voor keukenaktiviteiten weinig geschikte muziek, die ik overigens onder geen enkele voorwaarde vrijwillig zal beluisteren (de eerste categorie dan). Dan beproef ik na zessen mijn geluk maar weer. Helaas, het zit niet mee: op twee achtereenvolgende avonden werd er een heel uur Requiem uitgezonden!

Een andere avond moet ik wekelijks geloven aan drie kwartier 'Geloven in muziek', van drie keer raden welke omroep. Verder is gezorgd voor drie maal daags een portie concert: het ochtendconcert, het middagconcert, het avondconcert... Kom nou, jongens en meisjes van de omroep, iedere vrouw/man die haar/zijn gezin zo weinig inventief van voedsel voorziet kan rekenen op een diepvriesmaaltijd-revolutie, maar de lijdzame luisteraar moet maar slikken?

Weg met de horizontalen en de Hilversumse truttigheid, de goeden (VPRO en soms de VARA) niet te na gesproken. Als er zonodig ontzuild moet worden, dan is de gezamenlijke aanschaf van een computer misschien een idee: om de programmering door elkaar te gooien èn om eens wat minder ijzeren repertoire op te zoeken!

PRISKA FRANK


©St. NoPapers

Terug naar overzicht