Blikopeners en meloenbollers


Men neme een blikopener, trekke een blik open en .... heeft een 'ouverture'. Althans zo heb ik een van de advertenties van de commerciële klassieke radiozender Classic ƒm (let op het guldenteken!) geïnterpreteerd. Daarin staat een blikopener onder het woord 'ouverture' afgebeeld. Daaronder in kleine lettertjes: 'Er is een klassieke radiozender voor mensen die nu pas beseffen dat 'ouverture' openingsstuk betekent. Voor kenners die dat allang wisten, maar toch niet naar saaie klassieke radioprogramma's willen luisteren...' Hilversum houdt u vast.

Helaas, ouvertures voor Classic ƒm - nog niet op de kabel - maar een postludium (naspel) bij de Concertzender - aanvankelijk alleen in Amsterdam, daarna landelijk op de kabel. Misschien zijn de sponsors die nu opeens in Amsterdam zo node gemist worden, inderdaad overgestapt naar Classic ƒm, of misschien hebben ze wel zo de broekriem aan moeten trekken dat sponsoring voorlopig van de agenda is verdwenen. En gezien de roerige tijden in omroepland mogen we niet verwachten dat 'de overheid' zich het lot van de Concertzender zal aantrekken. De 'dertigduizend koorzangers, bespelers van instrumenten en andere fervente muziekliefhebbers' die volgens een briefschrijver in de Volkskrant potentiële donateurs zouden zijn, hebben ook nog niets van zich laten horen. Exit Concertzender dus.

Intussen wil het kabinet wel vijf miljoen gulden onttrekken - merkwaardig, maar het woord 'lenen' ben ik in de rapportage over deze zaak nergens tegengekomen, terwijl dat toch ook een mogelijkheid zou moeten zijn - aan de rente op de omroepreserves ter compensatie van de bezuinigingen op Cultuur. Neem me niet kwalijk zeg, als die vijf miljoen slechts een déél is van de rènte op die reserves, dan zou er toch wel iets kunnen overschieten voor zo'n Concertzender zou je zeggen. Maar kennelijk is dat weer te simpel gedacht. De overheid kan wel een, als met een meloenboller uitgehold beleid en dito begroting zomaar gladder strijken en aanvullen met gelden van elders, maar potentiële werkgelegenheidsprojecten als een Concertzender, waar meer dan 100 vrijwilligers werkzaam waren, hebben dan opeens weer geen prioriteit.

Het zal inmiddels wel te laat zijn om die Concertzender nog nieuw leven in te blazen, maar misschien had de verkoop van bepaalde artikelen nog een laatste redmiddel kunnen zijn. Ik heb nog wel een paar suggesties. Wat te denken van een douchegordijn 'Mozart' (Sealskin ƒ 69,--) met daarop portretten van Mozart, bladzijden manuscript, voorpagina's en handtekeningen afgebeeld? Tevens is een bijpassende toilettas verkrijgbaar... Of misschien toch de nieuwe CD van de VS-president Clinton - eerlijk gezegd wist ik niet dat er al eerder iets van hem verschenen was. Dat de president saxofoon speelt is bekend vanaf het moment van zijn aantreden en daarbij eerste 'optreden'. Eerder dit jaar bezocht Clinton een jazzclub in Praag, waar hij ook zelf zijn instrument ter hand nam en Summertime en My funny Valentine speelde. Dat eerste nummer is toen opgenomen en wordt nu op CD uitgebracht.

Een artikel in het al eerder genoemde ochtendblad van de hand van BM bericht verder: 'Volgens samensteller Jaap Lüdeke van programma New Release [Euro Jazz Radio, PF] zullen ontelbare amateurmuzikanten zich met gemak kunnen optrekken aan de nogal tegenvallende muzikale prestatie van Clinton. 'Het spel is zeer onder de maat voor iemand van zijn leeftijd.'' En juist zo'n laatste opmerking ondergraaft voor mij de geloofwaardigheid van deze Lüdeke totaal: sinds wanneer wordt niveau afgelezen aan leeftijd? Hoe lang speelt Clinton dan al, en wat zou zijn niveau dan moeten zijn?

Nb. Meloenboller: apparaatje om bolletjes uit een meloen te snijden

PRISKA FRANK


©St. NoPapers

Terug naar overzicht