HATHA YOGA

 Hatha betekent eigenlijk zon en maan en geeft in die tegenstelling van energie die gericht is op de buitenwereld of de binnenwereld al aan dat het gaat om het vinden van evenwicht.
Deze vorm van yoga is in het Westen het meest bekend en wordt het meest beoefend.
Helaas wordt het daardoor door veel mensen ook als een veredeld soort gymnastiek onderwezen. Weliswaar is hatha yoga de meest lichamelijke vorm van alle yoga-vormen, maar de asana's en ademoefeningen zijn toch ook bedoeld om naast een goede doorstroming in het lichaam, balans te vinden in lichaam Ún geest.
Meditatief oefenen is een onderdeel van hatha yoga. In Nederland introduceerde Rita Beintema, oprichter van de Samsara yogaopleiding in Bilthoven, het woord 'stilzitten' als alternatief voor meditatie.
Wijze mannen in India ontwikkelden lichamelijke en geestelijke oefeningen, die alle tot doel hebben: innerlijke vrede en bewustwording van ons Zelf. Door het doen van Asana's (oefeningen) komt er een eenheid tot stand, een 'verbinding' tussen lichaam en geest. Het gevolg is een toestand van ontspanning en harmonie. Het beoefenen van hatha yoga draagt bij tot het verkrijgen van een sterker en gezonder lichaam. Men leert het lichaam te respecteren, de grenzen en mogelijkheden te kennen en zich steeds sterker van zich zelf bewust te worden

 

 

 

 

 

 


De Samsara Yoga opleiding leidt o.a. op voor yogadocent, geeft persoonlijke begeleiding aan studenten, diverse bijscholingen, cursussen
en workshops. Hatha Yoga maakt een belangrijk onderdeel uit van het lesprogramma.