terug

GOED VOLK


Sedert Beatrix haar abdicatie bekend maakte,
hebben we niet alleen een nieuw woord geleerd,
maar heeft de Volkskrant een campagne bedacht met slogans die steeds beginnen met
'Goed Volk'...

Wat mij het meest verbaast is dat dit
'Goed volk' de gevolgen van de economische waan zonder al te veel protesten slikt.
Een voorbeeld:
Uitkeringen en andere lage inkomens zouden geen achteruitgang bemerken, maar wie een minimum uitkering heeft ging er in januari maar liefst 10-25 euro per maand op achteruit. Daar kwamen alle verhogingen van verzekeringen en andere vaste lasten bij waardoor mensen met zo'n minimum inkomen van ca 850-880 in totaal zo'n 50 euro per maand per maand minder te besteden hadden. Dan heb ik het nog niet over de gestegen prijzen van voedsel e.d. En de verhogingen van andere zaken door de btw verhoging naar 21 %...
Maar ik heb nog geen protestdemonstratie van uitkeringsgerechtigden gezien.
Of is het daar misschien nog te koud voor?

Er zijn plannen om ouderen over hun spaargeld boven 30.000 (of daaromtrent) ook belasting te laten betalen. Dit zou je crimineel kunnen noemen. Over dat geld heb je al een keer belasting betaald en dan moet het nog een keer?! Hoe verzin je het?! En het is in ieder geval heel dom gedacht. Ik zie het als een straf op sparen. En dan tegelijkertijd klagen dat mensen steeds minder gaan sparen... Vroeger werd je beloond als je spaarde.. met rente. O.a. omdat banken kapitaal verkrijgen door spaarders...
Misschien wil onze regering hiermee wel bereiken dat mensen hun geld sneller gaan opmaken, en hoe meer consumentisme hoe beter voor de economie is het kortzichtige denken.

Nieuwsberichten over allerlei belasting- en andere economische maatregelen blijven op een stil moment bij mij na echoŽn omdat ze zo, zacht uitgedrukt, bevreemdend zijn...
Er is iets vreemds aan de hand. Dit is niet meer de verharding waardoor de waanzin enz. aan het licht komt, dit gaat niet over 'laatste stuiptrekkingen'.. er gebeurt iets met deze en andere regeringen dat ik niet helemaal kan plaatsen.. En waarvan ik niet snap dat 'het goede volk' het allemaal pikt. Een 'goed volk' is gedegradeerd tot koopvee en belastingbetaler maar morrelt slechts wat zonder dat het echt iets in beweging zet.
Wat de betekenis van dit alles is zal wel blijken maar ik word er een beetje stil van.. Hoever kun je gaan met 'het volk' gebruiken?

Op deze vraag kreeg ik een verrassend antwoord van Yvonne Hagenaar-Ratelband.
Daags ervoor had zij een huiskamerlezing gegeven waar ze hier op in ging.
De hele tekst daarvan is nu in Het DiZijn te vinden.
Ik citeer een stukje:
Mensen komen in opstand tegen de hebzucht van zo velen die in dit oude denken vastzitten.
Niet om die mensen dwars te zitten om hun denken, of dwars te zitten in hun hebzucht meer en meer te willen hebben, maar om een veel dieper gevoel bij de mensheid.

Het gevoel dat het een gevaar oplevert voor het nieuwe denken. Een gevaar voor het hogere bewustzijn, een gevaar voor geestelijk en karmisch en goddelijk handelen.

Omdat het een gevaar is voor alle mensen van goede wil.

Maar vooral omdat dit oude denken, het hebzuchtige, egotrippende, eergevoelige denken een gevaar oplevert voor de hele astrale wereld. Mensen leren allengs meer zelf verantwoordelijk te zijn voor hun leven en zien dat anderen alles pakken wat ze te pakken kunnen krijgen.
Dit nemen ze niet meer en het is in de wereld te zien.


De lezing bleek al eerder uitgesproken te zijn als radiolezing in het jaar dat de bankencrisis begon, 2008.
Ik citeer nog een stukje:
Wij dienen te beseffen dat geld een energievorm is, die gestuurd en gebruikt kan worden, in plaats van te heersen en door een enkeling in volledige hebzucht in bezit genomen kan worden.
Het kan wel allemaal, want zo gezegd: wij leven op de planeet van de vrije wil. Maar deze wijze van leven wordt niet meer geaccepteerd door de mensheid. En mensen komen hiertegen in opstand.


Maar (nog?) niet of nauwelijks in Nederland dus.
Iemand suggereerde dat we na decennia individualisering niet meer kunnen denken in saamhorigheid.
Een mevrouw uit Iran zei me: Nederlanders zijn zooooo ongelooflijk geduldig!
Ik denk echter dat het een tussenstadium is.
Dat we behalve unieke individuen allemaal verbonden zijn, zowel Darwiaans gezien als spiritueel, wil nu misschien nog pas doordringen tot mensen die bewust zijn van de betekenis en mogelijkheden van ons bewustzijn, maar het nieuwe denken waarin ook ons collectief bewustzijn een plek heeft, is wel degelijk bezig zich te ontwikkelen.

Hoe je het ook wendt of keert,
het oude denken is bezig plaats te maken voor het nieuwe. Denken in hebzucht hoort (wellicht? hopelijk?) bij het oude denken.

En misschien is het wel zo dat bij dat nieuwe denken, dat toegenomen bewustzijn, luidruchtige protesten niet thuishoren.
Misschien omdat vooral in de stilte liefde en saamhorigheid voelbaar is.


Marja Oosterman
februari 2013 

 


>