ADEMBENEMEND SPANNENDE 'LEGAL-THRILLER'


John Grisham: 'De Cliënt"

Al een lijstje gemaakt met boeken om mee te nemen op vacantie? Nog aan het nadenken of nog geen idee? Neem in ieder geval een boek van John Grisham mee. In Amerika vliegen zijn boeken de winkel uit en staan ze maandenlang op de bestsellerlijsten. Grisham werd wereldberoemd met 'Advocaat van de duivel', waarvan inmiddels 17 miljoen exemplaren zijn verkocht. Vanaf oktober komt de verfilming met Tom Cruise in de hoofdrol in de bioscoop. En ook de filmrechten van 'De cliënt' waren, al voor het boek klaar was, voor een astronomisch bedrag verkocht. Begrijpelijk, want John Grisham schreef met dit boek een adembenemend spannende thriller en hoewel het verhaal niet meer dan een week bestrijkt weet Grisham de spanning en de vaart er goed in te houden.

De elfjarige hoofdpersoon Mark is, samen met zijn drie jaar jongere broertje, getuige van een zelfmoord.Voor het zover is heeft Mark echter contact met de pleger, een louche advocaat die voor hij tot zijn daad overgaat Mark een onthullende bekentenis doet.

De maffia, de rechterlijke macht en de FBI stellen alles in het werk om de informatie waarover Mark beschikt uit hem los te peuteren. Omdat de jongen bepaald niet dom is neemt hij een vrouwelijke advocaat in de arm, die hem met raad en daad terzijde staat. Mark komt terecht in een mallemolen van juridische touwtrekkerij, bedreiging door misdadigers en de onfrisse praktijken waarmee overheidsdienaren hem onder druk zetten. Hij dreigt het slachtoffer te worden van de ambities en eerzucht van een rechter en een meedogenloze nieuwsjager.

Tegelijk moet Mark het hoofd boven water zien te houden vanwege zijn broertje Ricky, die als gevolg van de traumatische ervaring in het bos in shock is geraakt en met een coma in het ziekenhuis ligt.

Uiteindelijk bedenkt hij zelf een plan om uit dat web van intriges, intimidatie, geestelijke geweldpleging en lichamelijke bedreiging te komen, dat uitsluitend werd geweven om hem tot een bekentenis te dwingen van wat de zelfmoordenaar hem toevertrouwde.

Kortom, alle ingrediënten voor een paar spannende uren leesgenot (waarvoor ik persoonlijk graag mijn nachtrust opofferde) zijn aanwezig.

John Grisham beschikt over de zeldzame gave om een uitermate enerverend verhaal te combineren met een grote dosis humor. Want behalve vroegwijs is Mark een uiterst vermakelijke jongen. Bovendien blijft hij in veel opzichten echt nog een kind, een aspect dat Grisham gelukkig niet uit het oog verloor.

Jan Smit zorgde voor een voortreffelijke vertaling. Met een thriller van Grisham kan de vacantie niet meer stuk, ook al regent het veertien dagen ononderbroken.

HARRY FLEURKE


'De cliënt'
John Grisham
Uitg. Bruna - Utrecht
ISBN 90 229 8101 0
f. 34,90

© St. NoPapers

Terug naar overzicht